Türkiye`nin en büyük tatlı su gölü olarak bilinen 656 kilometrekare yüz ölçüme sahip Beyşehir Gölü, Çarşamba Çayı ile Konya Ovası`nın sulanmasına katkı sağladığı gibi, 466 balıkçının da geçim kapısı oluyor.

Ancak iklim değişikliği ve yağışsız geçen kış mevsiminden sonra, Bilinçsiz sulama ile Beyşehir Gölü Adeta Can çekişmiyor da Ölme derecesine gelmiş durumda. Bakıldığında göldeki suyun yaklaşık 150 metre çekilmiş olduğu görülmekte.

Daha da çözüm bulunmayacak ve sulama kanallarına ve sulama pompalarına su verilmeye devam edilirse durum Beyşehir Gölü için fazlasıyla vahim olacak gibi görünüyor.

Aşırı kuraklık, yağışsız geçen bir yıl ile birlikte göl suyunun çekilmesi nedeniyle balıkçıların çoğu gölde avlanamıyor.

Suların çekilmesinden dolayı da aşırı otlanma meydana geldi ve balıkçılarımız ağ atacak yer bulamıyor.

Eğer bu kuraklık bu şekilde devam ederse, seneye balıkçılarımızın hiçbiri göle çıkamaz duruma gelecek.

Tedbirler alınmazsa iklim değişikliği devam eder ve suyun kullanım şeklide değişmeyecek olursa, Beyşehir Gölü`nün önümüzdeki yıllarda tamamen kuruyabileceği gibi korkunç bir gerçekle yüz yüzeyiz.

Beyşehir Gölünün kuruması demek Beyşehir Ekonomisinin ve turizminin yok olması demek anlamına geliyor.

Beyşehir Kulis olarak Acil bir şekilde Gölün kurtarılması ve eski günlerine dönmesi amacıyla yetkililerden karşılık bulan hamleler, eylem planları bekliyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir